«Εισαγωγή στις Αρχές της Επιστήμης των Η/Υ»

Φύλλο Πληροφοριών 1

ΠΡΟΣΟΧΗ:

  • Στη γλώσσα Python υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε μικρά και κεφαλαία (υπάρχει η εντολή print αλλά δεν υπάρχει η εντολή PRint)
  • Όταν ξεκινάω να γράψω μία νέα γραμμή τα κενά έχουν σημασία (προς το παρόν δεν αφήνω κενό)
  • Μπορώ να χρησιμοποιώ Αντιγραφή και επικόλληση με δεξί κλικ (copy & paste)
  • Πατήστε ανά διαστήματα File –> save και αποθηκεύστε το πρόγραμμα με το όνομα 1.py στο δικό σας φάκελο. ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΗ ΓΛΩΣΣΑ PYTHON ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΞΗ .py
  • Όλες οι μεταβλητές μπορεί να έχουν για όνομα γράμματα του λατινικού αλφαβήτου (a,b,c…)αριθμούς και κάτω παύλα_αλλά απαγορεύεται να ξεκινάνε από αριθμό.(όλα τα άλλα σύμβολα απαγορεύονται και τα κενά επίσης)

Αντιστοίχιση εντολών ψευδοκώδικα με εντολές Python

Ψευδοκώδικας Εντολή Python Επεξήγηση
Εμφάνισε ‘Αυτό είναι το πρώτο μου πρόγραμμα’ print ‘αυτό είναι το πρώτο μου πρόγραμμα’ Εμφανίζει το μήνυμα μέσα στα ‘αυτάκια’ και αλλάζει γραμμή
Εμφάνισε ‘ Το αποτέλεσμα είναι ‘,x print ‘Το αποτέλεσμα είναι ‘,x Εμφανίζει το μήνυμα και ότι τιμή έχει η μεταβλητή x εκείνη τη στιγμή και αλλάζει γραμμή. Μπορώ με κόμμα να βάλω όσα «κομμάτια» κειμένου θέλω είτε συνεχόμενα είτε να εναλλάσσονται με μεταβλητές.
Χ<–5 Ή Χ=5 x=5 Βάζω μέσα στην μεταβλητή Χ τον αριθμό 5
Διάβασε x x=int (input(‘Δώσε έναν ακέραιο αριθμό’)) Παίρνει από το πληκτρολόγιο έναν ακέραιο (int) αριθμό και τον τοποθετεί μέσα στην μεταβλητή x Δηλαδή έναν αριθμό χωρίς κόμμα. Π.χ 5 , -23 κλπ.
Διάβασε y y=float(input(‘Δώσε έναν πραγματικό αριθμό’)) Παίρνει από το πληκτρολόγιο έναν πραγματικό (float) αριθμό και τον τοποθετεί μέσα στην μεταβλητή x Δηλαδή έναν αριθμό που μπορεί να έχει κόμμα π.χ το μήκος σε μέτρα μιας αίθουσας μπορεί να είναι 4.35 Το κόμμα για την Python είναι η τελεία π.χ. το 0.4
Διάβασε z z=raw_input(‘Δώσε το όνομά σου’) Παίρνει από το πληκτρολόγιο ένα κείμενο π.χ. ΧΡΗΣΤΟΣ και το τοποθετεί στη μεταβλητή z . Μετά από αυτή την εντολή αν δώσω την εντολή print(z) θα εμφανιστεί το κείμενο π.χ. ΧΡΗΣΤΟΣ

Ασκήσεις Εφαρμογής (f1):

1.Να γράψετε πρόγραμμα σε γλώσσα python το οποίο να εμφανίζει το μήνυμα αυτό είναι το πρώτο μου πρόγραμμα.(Αποθήκευση με το όνομα ask1_f1)

ΛΥΣΗ: print ‘Αυτό είναι το πρώτο μου πρόγραμμα’


2. Να γράψετε πρόγραμμα το οποίο να βάζει μέσα σε μία μεταβλητή Χ την τιμή 5 και να εμφανίζει το περιεχόμενό της.(Αποθήκευση με το όνομα ask2_f1)

ΛΥΣΗ: Χ=5

print X


3. Να γράψετε πρόγραμμα το οποίο να βάζει μέσα σε μία μεταβλητή Y την τιμή 10*34 και να εμφανίζει το περιεχόμενό της.(Αποθήκευση με το όνομα ask3_f1)


4. Να γράψετε πρόγραμμα το οποίο να βάζει μέσα σε μία μεταβλητή Z την τιμή 13.45 και να εμφανίζει το περιεχόμενό της.(Αποθήκευση με το όνομα ask4_f1)


5. Να γράψετε πρόγραμμα το οποίο να βάζει μέσα σε μία μεταβλητή onoma την τιμή ‘ΧΡΗΣΤΟΣ’ και να εμφανίζει το περιεχόμενό της.(Αποθήκευση με το όνομα ask5_f1)


6.Να γράψετε πρόγραμμα το οποίο να βάζει μέσα σε μία μεταβλητή Χ την τιμή 50 και μέσα σε μία μεταβλητή Υ το δεκαπλάσιο του Χ (Υ=10*Χ) και να εμφανίζει το περιεχόμενό της Υ.(Αποθήκευση με το όνομα ask6_f1)


7. Να γράψετε πρόγραμμα το οποίο να παίρνει από το πληκτρολόγιο έναν ακέραιο αριθμό και να τον εμφανίζει στη οθόνη του υπολογιστή με το μήνυμα «ο αριθμός που μου έδωσες είναι ο …»(Αποθήκευση με το όνομα ask7_f1)

ΛΥΣΗ: Χ=int(input(“Δώσε έναν ακέραιο αριθμό”))

print “ο αριθμός που μου έδωσες είναι ο”, X


8. Να γράψετε πρόγραμμα το οποίο να παίρνει από το πληκτρολόγιο έναν πραγματικό αριθμό και να τον εμφανίζει στη οθόνη του υπολογιστή με το μήνυμα «ο αριθμός που μου έδωσες είναι ο …»(Αποθήκευση με το όνομα ask8_f1)

ΛΥΣΗ: Υ=float(input(“Δώσε έναν πραγματικό αριθμό”))

print “ο αριθμός που μου έδωσες είναι ο”, Υ


9. Να γράψετε πρόγραμμα το οποίο να παίρνει από το πληκτρολόγιο ένα όνομα και να το εμφανίζει στη οθόνη του υπολογιστή με το μήνυμα «το όνομα που μου έδωσες είναι ο …» (Αποθήκευση με το όνομα ask9_f1)

ΛΥΣΗ: onoma=raw_input(“Δώσε ένα όνομα”)

print “το όνομα που μου έδωσες είναι”, onoma


Σύνδεση με ψευδοκώδικα:

10. Να γράψετε πρόγραμμα το οποίο να διαβάζει (ή διαφορετικά να παίρνει από το πληκτρολόγιο) δύο αριθμούς και να υπολογίζει και να εμφανίζει το γινόμενό τους (πολλαπλασιασμός). (Αποθ. ασκ10_f1)

Ανάλυση Ψευδοκώδικας Πρόγραμμα σε Python
Δεδομένα: a1,a2 (οι δύο αριθμοί) τους «βαφτίζω» με ότι όνομα θέλω.

Ζητούμενα: ginomeno

Σχέσεις: ginomeno=a1*a2

Πρόγραμμα γινόμενο

Αρχή

Εμφάνισε ‘Δώσε τον πρώτο αριθμό’

Διάβασε a1


Εμφάνισε ‘Δώσε τον δεύτερο αριθμό’

Διάβασε a2


ginomeno<–a1*a2


Εμφάνισε ‘ Το γινόμενό τους είναι ‘, ginomeno

Τέλος

 

a1=float(input(“Δώσε τον πρώτο αριθμό”))

 


a2=float(input(“Δώσε τον δεύτερο αριθμό”))

 

 


ginomeno = a1*a2


print ‘ Το γινόμενό τους είναι’ , ginomeno

Αφήστε σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.