Επανάληψη με προκαθορισμένα βήματα – η εντολή for

Μετρητές

  1. Μία εταιρεία διαθέτει 100 υπαλλήλους. Να γράψετε πρόγραμμα σε python το οποίο να διαβάζει το μισθό κάθε υπαλλήλου και αν ο μισθός του είναι πάνω από 1500 € να εμφανίζει το μήνυμα υψηλόμισθος, αλλιώς να εμφανίζει το μήνυμα χαμηλόμισθος. Στο τέλος να εμφανίζει το πλήθος των υπαλλήλων της που είναι υψηλόμισθοι. (py)
  2. Σε ένα σχολείο φοιτούν 120 μαθητές. Να γράψετε πρόγραμμα σε python το οποίο να διαβάζει το γενικό βαθμό κάθε μαθητή και αν αυτός είναι από 9,5 και πάνω να γράφει το μήνυμα προάγεται αλλιώς να εμφανίζει το μήνυμα απορρίπτεται. Στη συνέχεια να εμφανίζει το πλήθος των μαθητών που προάγονται και το πλήθος των μαθητών που απορρίπτονται με τα κατάλληλα μηνύματα.(py)
  3. Να γράψετε πρόγραμμα σε γλώσσα python το οποίο να διαβάζει 10 αριθμούς από το πληκτρολόγιο και να υπολογίζει και να εμφανίζει το πλήθος των αρνητικών, το πλήθος των θετικών και των μηδενικών που του δόθηκαν.(py)
  4. Σε ένα διαγωνισμό πληροφορικής συμμετείχαν 300 μαθητές από διάφορα σχολεία. Ανάλογα με την βαθμολογία που πέτυχαν οι μαθητές πήραν και τον παρακάτω χαρακτηρισμό στην βεβαίωση συμμετοχής:

 

Βαθμολογία Χαρακτηρισμός
0-30 Κακή
31-60 Μέτρια
61-80 Καλή
81 – 100 Άριστη

Να γράψετε πρόγραμμα σε γλώσσα python το οποίο να διαβάζει για κάθε μαθητή τον βαθμό του, να εμφανίζει τον αντίστοιχο χαρακτηρισμό και να υπολογίζει και να εμφανίζει πόσους μαθητές είχαμε συνολικά σε κάθε κατηγορία.(ask4f11.py)

  1. Σε ένα δημοτικό σχολείο με 200 μαθητές. οι μαθητές αντί για βαθμούς παίρνουν Α, Β, Γ ή Δ ανάλογα με την επίδοσή τους. Να γράψετε πρόγραμμα σε γλώσσα python το οποίο να διαβάζει το βαθμό κάθε μαθητή και να υπολογίζει και να εμφανίζει πόσοι μαθητές πήραν τελικά Α, πόσοι Β, πόσοι Γ και πόσοι Δ. (py)
  2. Ο Δείκτης Μάζας του ανθρώπινου Σώματος (ΔΜΣ) υπολογίζεται από το βάρος (Β) σε κιλά και το ύψος (Υ) σε μέτρα με τον τύπο  ΔΜΣ=Β/Υ**2.

Ο ανωτέρω τύπος ισχύει για άτομα άνω των 18 ετών. 

Το άτομο ανάλογα με την τιμή του ΔΜΣ χαρακτηρίζεται σύμφωνα  με τον παρακάτω πίνακα:

ΔΜΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ
ΔΜΣ<18,5 “αδύνατο άτομο”
ΑΠΟ 18,5<=ΔΜΣ<25 “κανονικό άτομο”
25 <= ΔΜΣ < 30  “βαρύ άτομο”
30 <= ΔΜΣ  “υπέρβαρο άτομο”

Να γράψετε πρόγραμμα σε python το οποίο για 10 μαθητές:

α. να διαβάζει το βάρος (σε κιλά) και το ύψος του ατόμου(σε μέτρα)

β. να υπολογίζει και να εμφανίζει το ΔΜΣ

    να ελέγχει την τιμή του ΔΜΣ από τον ανωτέρω πίνακα και να εμφανίζει τον αντίστοιχο χαρακτηρισμό

γ. να μετράει πόσους μαθητές έχουμε σε κάθε περίπτωση(ask6f11.py)

(ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΓΕΛ 2003 ΘΓ)

Αφήστε σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.