Επαναληπτικό φυλλάδιο ασκήσεων.

 

  1. Να γράψετε πρόγραμμα σε Python το οποίο να διαβάζει τα λίτρα βενζίνης που έχουμε στο αυτοκίνητο και τη μέση κατανάλωση που έχουμε κάνει σε (λίτρα ανά 100 Km) και να υπολογίζει και να εμφανίζει πόσα περίπου χιλιόμετρα μπορούμε να κάνουμε ακόμα.(ask1f12.py)

(Βοήθεια : χιλιόμετρα = λίτρα βενζίνης Χ 100/κατανάλωση)

  1. 30 μαθητές συμμετέχουν στην τελική φάση του διαγωνισμού των φυσικών επιστημών και η βαθμολογία τους είναι από 0 έως 100 μόρια. Οι μαθητές παίρνουν μία βεβαίωση που εκτός από τη βαθμολογία τους γράφει και ένα χαρακτηρισμό όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα:
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ
0-50 ΜΈΤΡΙΑ
51-70 ΚΑΛΑ
71-90 ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ
91-100 ΑΡΙΣΤΑ

Να γράψετε πρόγραμμα σε python το οποίο να διαβάζει το ονοματεπώνυμο και το βαθμό για κάθε ένα μαθητή και να εμφανίζει τον αντίστοιχο χαρακτηρισμό.

π.χ. “Ο μαθητής ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ με βαθμό 97 ΑΡΙΣΤΑ” (ask2f12.py)

  1. Να γράψετε πρόγραμμα σε python το οποίο να διαβάζει το βάρος από 10 τσουβάλια αλεύρι (σε κιλά) και να υπολογίζει και να εμφανίζει το συνολικό βάρος.(ask3f12.py)
  2. Ένας αθλητής στο ακόντιο, στο τέλος κάθε προπόνησης κάνει 10 ρίψεις και βγάζει την μέση τιμή. Να γράψετε πρόγραμμα σε python το οποίο να διαβάζει την κάθε μία ρίψη και να υπολογίζει και να εμφανίζει το μέσο όρο.(ask4f12.py)
  3. Ένας καθηγητής πληροφορικής έβαλε διαγώνισμα σε μία τάξη 100 παιδιών. Να γράψετε πρόγραμμα το οποίο να διαβάζει το βαθμό που πήρε ο κάθε μαθητής (0-20) και να υπολογίζει και να εμφανίζει πόσοι μαθητές έγραψαν κάτω από τη βάση (το 10) και πόσοι πάνω από τη βάση (από 10 και πάνω).(ask5f12.py)
  4. Να γράψετε πρόγραμμα το οποίο να διαβάζει για 10 κινητά τηλέφωνα το όνομα (τύπο) και την τιμή του καθενός και να εμφανίζει το αντίστοιχο μήνυμα σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα
ΤΙΜΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΤΙΜΗΣ
0-90 € ΧΑΜΗΛΗ
ΠΑΝΩ ΑΠΟ 90-180 € ΜΕΤΡΙΑ
ΠΑΝΩ ΑΠΟ 180 € ΑΚΡΙΒΟ

 

Στο τέλος να εμφανίζεται πόσα κινητά με χαμηλή τιμή δώσαμε, πόσα με μέτρια και πόσα με ακριβή.(ask6f12.py)

(ΘΕΜΑ Γ πανελλήνιες 2011) Το σύνολο των σχολείων μιας πόλης αποφάσισε να επισκεφθούν το Ενυδρείο της περιοχής τους. Η χρέωση για την είσοδο των μαθητών ανά σχολείο θα γίνει σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα:

Τιμή εισιτηρίου ανά μαθητή 10 Ευρώ
1 έως και 20 μαθητές Κανένα δωρεάν εισιτήριο
21 έως και 40 μαθητές Δώρο το κόστος 5 εισιτηρίων
41 και άνω μαθητές Δώρο το κόστος 9 εισιτηρίων

 (ask1f11.py)

Να γραφεί πρόγραμμα python το οποίο:

Γ1. Να διαβάζει το πλήθος Ν των σχολείων της πόλης.

Μονάδες 2

Γ2. Για καθένα από τα σχολεία να διαβάζει το όνομά του και το πλήθος των μαθητών που θα συμμετάσχουν.

Μονάδες 6

Γ3. Να υπολογίζει το πληρωτέο ποσό κάθε σχολείου ανάλογα με το πλήθος των μαθητών του.

Μονάδες 8

Γ4. Να εμφανίζει το όνομα και το ποσό πληρωμής κάθε σχολείου.

Μονάδες 4

Υποδείξεις για το Θέμα Γ:

α. Ο αλγόριθμος μπορεί να αποδοθεί: Με γλώσσα python.

β. Ο υπολογισμός δεν γίνεται κλιμακωτά. Για παράδειγμα σχολείο 50 μαθητών θα τύχει δώρου 9 εισιτηρίων και θα πληρώσει 410 Ευρώ.

γ. Δεν χρειάζεται να γίνει έλεγχος ορθότητας τιμών.

Αφήστε σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.